Ca mè
Cavall mallorquí
Cavall menorquí
Ase mallorquí
Vaca mallorquina
Vaca menorquina
Porc negre
Cabra mallorquina
Cabra pitiüsa
Ovella blanca mallorquina
Ovella roja mallorquina
Ovella menorquina
Ovella eivissenca
Ca de bou
Ca de bestiar
Ca mè
Ca rater
Ca eivissenc
Ca de conills
Conill pagès d'Eivissa
Colom casta grossa
Colom d'escampadissa
Colom de pinta
Colom borino
Colom gavatxut mallorquí
Colom nas de xot
Gallina mallorquina
Gallina menorquina
Gallina eivissenca
Indiot mallorquí
Anera mallorquina
  Presentació  
     
     
     
 
És una de les races de les nostres Illes més estimada pels caçadors i que després d’haver passat per una llarga temporada de pèrdua d’identitat genètica pels encreuaments continuats amb races foranes, ha començat la seva recuperació amb uns criteris clars tant pel que fa a la morfologia com a la forma de caçar característica del Ca mè.
 
Origen
 
Com passa sovint a les races de cans, existeix sobre el Ca mè mallorquí una abundant bibliografia històrica que menciona, des de el segle XIV fins al dia d’avui, les característiques i bondats d’aquesta raça i la gran difusió i apreci que tenia la mateixa a les Illes. Sembla, i en aquest punt, coincideixen tots els autors, que el ca mè procedeix d’una agrupació racial procedent del Regne de Navarra que es va escampar per la resta de la Península i les nostres Illes, rebent a cada indret diferents influències per acomodar les seves aptituds a les necessitats de la caça a cada regió. En el nostre cas, sembla que va rebre un poc d’influència del ca eivissenc, per donar-li més agilitat i lleugeresa, el que li donà amb el temps el morfotipus actual.
 
Característiques
 
El cap no és gaire gros amb relació al cos. El morro és un poc més curt que el crani, que presenta al clatell l’anomenada "cresta", d’on parteix un solc cap a la cara, que passa pel mig dels ulls. Els llavis superiors estan en posició caiguda i són gruixats, en tant que els llavis inferiors i llambrot són ajustats i no es veuen, ja que queden per davall dels llavis superiors. El nas és ample i gruixat i el color està en consonància amb el pèl. Les orelles tenen un tamany mig i són d’inserció alta i ampla. Cauen al costat de la cara i tenen l’acabament inferior rodó. El coll és curt i gruixat i alguns exemplars presenten papada simple o doble, poc desenvolupada. El cos és ben proporcionat, profund, amb el pit ample i costellam arquejat. La gropa és inclinada i seca de carn. La coa és relativament curta, i s’aprima en la llargària. La seva postura natural és caiguda, mai supera el garró, i és molt mòbil i expressiva. Les extremitats són gruixades i estan ben musculades. Els peus són curts, amples i ovalats, amb ungles fortes i dits separats. La pell és gruixada i un poc desferrada del cos. No presenta plecs, llevat de la papada. El pèl és curt, llis, gruixat, molt dens i arriba fins al ventre. El color del pèl és molt variat: negre; blanc i negre clapat i mosquejat; marró, blanc i marró, clapat i mosquejat; blanc i taronja, clapat i mosquejat; blanc i llimona, clapat i mosquejat; i tricolor (efecte "foc" sobre els altres colors).
 
 
Dades generals
 
El Ca mè té un sistema de caça molt pausat, caça amb el nas a mitja altària, com fa el bestiar de llana quan pastura, i d’aquí li ve el nom de "mè", sempre a prop de l’amo i és molt adient pels terrenys mal plans i espessos. L’any 1996 es constituí el Club del Ca mè mallorquí, que agrupa a criadors d’aquesta raça i caçadors que l’utilitzen. Des de la seva fundació es varen iniciar els registres dels cans de la raça, que acompanyats de mostres d’avaluació morfològica i funcional, que es fan al manco dos pics a l’any, permeten dur a terme la seva selecció i millora. L'estàndard de la raça va ser publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears de dia 28 de desembre de 2002 i la gestió del Llibre genealògic encomanada al Club abans esmentat.
 
Associació
 
Club del Ca Mè Mallorquí
Plaça Pare Bartomeu Salvà, 9
Llucmajor 07620
Telf: 696901474
Correu electrònic: came@camemallorqui.org
web: http://www.camemallorqui.org
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Patronat per a la recuperació i defensa
de les races autòctones de les Illes Balears

Capità Vila, 38 - 6è D 07007 Palma de Mallorca
Telèfon i fax: 971274416 - Mòbil: 686716902
NIF: G07526064 - Associació registrada.
www.racesautoctones.com - info@racesautocotnes.com
 
Serveis Internet: BalearWeb