Colom gavatxut mallorquí
Cavall mallorquí
Cavall menorquí
Ase mallorquí
Vaca mallorquina
Vaca menorquina
Porc negre
Cabra mallorquina
Cabra pitiüsa
Ovella blanca mallorquina
Ovella roja mallorquina
Ovella menorquina
Ovella eivissenca
Ca de bou
Ca de bestiar
Ca mè
Ca rater
Ca eivissenc
Ca de conills
Conill pagès d'Eivissa
Colom casta grossa
Colom d'escampadissa
Colom de pinta
Colom borino
Colom gavatxut mallorquí
Colom nas de xot
Gallina mallorquina
Gallina menorquina
Gallina eivissenca
Indiot mallorquí
Anera mallorquina
  Presentació  
     
     
     
 
La definició apareix en el primer llibre de recopilació de Rases autòctones de Mallorca. El Senyor Andreu Garcia ens parlava de dos tipus de Gavatxut, el de bec curt i el de bec llarg. Fa uns 10 anys i fruit d´un consens un grup de criadors han seleccionat el Gavatxut Balear amb una gran aceptació per part dels criadors de les Balears i d´altres indrets.
 
Origen
 
És desconeix amb exactitud quin tipus de coloms foren els avantpassats del gavatxut balear, però tot fa pensar que és una raça originària de les Illes Balears, derivada probablement de encreuaments de diverses races de coloms gavatxuts del litoral mediterrani amb races pròpies de les Illes.
 
Característiques
 
És un colom de grandària mitjana tirant a petita, harmoniós i esvelt, de pit ample i un gavatx de mida normal i no gaire despenjat. Té les ales grosses i poderoses, que arriben quasi a la coa i tapen bé les espatles i el carpò. Té un posat estirat, amb el cap alt i la coa baixa. El plomatge és abundós, suau i aferrat al cos. Es un animal de caràcter nerviós i inquiet, àgil, lleuger i bon volador. El seu temperament és fogós i fort en els mascles, i molt gelós a les femelles. El seu pes oscil·la entre els 400 i 450 grams. El cap és rodonenc, un poc en forma d'ametlla, i proporcionat al cos. La part superior és convexa i forma una corba completa des de el clatell fins al bec. L'ull està ben proporcionat amb la grandària del cap, i és molt expressiu. L'iris té un color vermell - cirera encès, brillant i rodó, que s'aclareix o fosqueja en funció del color del plomatge. Dels colors el més apreciat és el vermell encès i els que menys, el vermell - taronja i groc pàl·lid. El rivet de l'ull és fi, llis i del mateix color que el plomatge. El més apreciat és el color grisós i el que menys el color carnós o esblanqueït. Els ulls i el seu rivet són molt importants per definir la puresa del gavatxut balear. Les carúncules nasals tenen forma triangular, de grandària mitjana i de textura llisa i fina. El seu color és blanc. El bec és curt, gruixat i lleugerament corbat, situat en línia amb el front. El color és negre en els plomatges obscurs i de color de banya en els més clars. El colors més apreciats són els més obscurs. El coll és curt i robust, i el gavatx és de grandària normal i ample. Ha de cobrir les espatles i no passar de l'estèrnum. Tot ell ha d'estar recobert de plomes tornassolades. L'esquena és ampla a l'alçària de les espatlles i es va aprimant a mida que s'acosta al carpó. El pit és ample i musculat, el que li dona molta resistència al vol. Les ales són llargues i un poc rodonenques a la punta. En posició normal l'animal porta les ales sempre per sobre de la coa, sense creuar-se. Habitualment disposen de 10 plomes remeres principals. La coa és recta i està en línia amb l'esquena. Disposa de 12 plomes timoneres. Les cames són curtes i fines, de color vermell carnós obscur en coloms de plomatge obscur i de color vermell en coloms de plomatge clar. És més apreciat el color vermell carnós, que quan són colomins sembla un color quasi negre. Les ungles han de ser del mateix color del bec. Els colors que presenta el plomatge són pocs, sempre tancats i sense taques. Els més apreciats són el blau, blau favat, el blau esquitxat, el melat, el gaví, el negre, i després tots els altres.
 
 
Dades generals
 
La selecció del colom gavatxut balear està orientada a la consecució d'un "gavatxut" diferenciat de les altres races, amb l'objectiu de fer-lo un bon volador, que sàpiga encolomar els animals perduts per dur-los al seu colomer i no aturar-se mai a colomers externs. El seu estàndard ha estat aprovat recentment per la Federació Balear de Columbicultura i ratificat per la Federació Nacional.
 
Associació
 
Associació d'Airam de les Illes Balears
C/ Capità Vila 38 6- D
Palma de Mallorca 07007
Telf: 971274416 Fax: 971274416 Mòbil: 689716902

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Patronat per a la recuperació i defensa
de les races autòctones de les Illes Balears

Capità Vila, 38 - 6è D 07007 Palma de Mallorca
Telèfon i fax: 971274416 - Mòbil: 686716902
NIF: G07526064 - Associació registrada.
www.racesautoctones.com - info@racesautocotnes.com
 
Serveis Internet: BalearWeb