Anera mallorquina
Cavall mallorquí
Cavall menorquí
Ase mallorquí
Vaca mallorquina
Vaca menorquina
Porc negre
Cabra mallorquina
Cabra pitiüsa
Ovella blanca mallorquina
Ovella roja mallorquina
Ovella menorquina
Ovella eivissenca
Ca de bou
Ca de bestiar
Ca mè
Ca rater
Ca eivissenc
Ca de conills
Conill pagès d'Eivissa
Colom casta grossa
Colom d'escampadissa
Colom de pinta
Colom borino
Colom gavatxut mallorquí
Colom nas de xot
Gallina mallorquina
Gallina menorquina
Gallina eivissenca
Indiot mallorquí
Anera mallorquina
  Presentació  
     
     
     
 
 
Origen
 
Com passa en altres agrupacions avícoles, l’ànnera mallorquina no n’és una excepció a l’hora d’explicar el seu origen a la nostra comunitat. L’únic fet constatable és la seva ja prolongada existència a Mallorca, que sembla tenir els seus fonaments en la domesticació d’aquestes aus, dins els darrers 200 anys, procedents de grups d’aus salvatges, modificades per la influència d’altres races domèstiques, que han desenvolupat amb el temps una petita població local.
 
Característiques
 
L’ànnera mallorquina és de grandària mitjana, amb un pes aproximat als 3 quilos els mascles i 2,5 quilos les femelles. Té un posat horitzontal i el cos de forma quasi el·líptica. El cap és allargat, de grandària proporcionada al cos i amb la part superior corbada de forma suau que enllaça perfectament el bec amb el coll. El bec és llarg i de color verdós, amb les comissures netes i ben definides. Els ulls són de color marró obscur, rodons i proporcionats al cap. El coll és gruixat i curt i el pit és ample i ben dotat de massa muscular. Les ales són relativament curtes, situades parcialment sobre l’esquena i sempre ben aferrades al cos. La coa és curta, poblada i situada en un angle de 45º sobre l’horitzontal. Les cuixes són de mida mitjana i les cames curtes, de color taronja. La coloració del plomatge manifesta un marcat dimorfisme sexual, ja que el mascle té el cap i la part superior del coll d’un color bronze verdós fosc, en tant que l’esquena i el pit són de color gris – marró i el ventre més clar. Les ales tenen una franja d’un color marró més fosc, amb alguns reflexes metàl·lics. Les plomes de la coa són de color marró- negre, acompanyat sempre d’un grup de plomes blanques. La femella és tota de color roig clar, amb un favat homogeni i ben marcat, que se intensifica sobre l’esquena i les ales, on presenta una franja més fosca i més mat que en els mascles. Com passa a moltes races d’origen similar, hi ha una variant de coloració més clara, que és manifesta de forma més ostensible a les femelles.
 
 
Dades generals
 
L’ànnera mallorquina és un animal típicament casolà. Poc especialitzat a nivell productiu, s'explota generalment en petits nuclis i es mantén majoritàriament per consum propi, ja que la carn de les anneretes, són aus de creixement molt lent, és molt apreciada pels entesos. El període de posta de les femelles és curt, generalment en primavera i principi d’estiu, en tandes de 10 - 15 ous, que són de color verdós clar i d’uns 75 – 80 grams de pes. En general les femelles són bones mares i coven bé. El cens en puresa és molt reduït, ja que com s'ha mencionat, és tracta d'una producció casolana, quan no de col·leccionista i degut als encreuaments continuats de forma indiscriminada, podria acabar desapareixent. És una raça que necessita amb caràcter urgent l'adopció d'un estàndard oficial, l'establiment d'un nucli en puresa, de referència i l’aplicació d’uns criteris de selecció per millorar la seva capacitat productiva.
 
Associació
 
Associació d'Airam de les Illes Balears
C/ Capità Vila 38 6- D
Palma de Mallorca 07007
Telf: 971274416 Fax: 971274416 Mòbil: 689716902

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Patronat per a la recuperació i defensa
de les races autòctones de les Illes Balears

Capità Vila, 38 - 6è D 07007 Palma de Mallorca
Telèfon i fax: 971274416 - Mòbil: 686716902
NIF: G07526064 - Associació registrada.
www.racesautoctones.com - info@racesautocotnes.com
 
Serveis Internet: BalearWeb