Ovella de raça menorquina
Cavall mallorquí
Cavall menorquí
Ase mallorquí
Vaca mallorquina
Vaca menorquina
Porc negre
Cabra mallorquina
Cabra pitiüsa
Ovella blanca mallorquina
Ovella roja mallorquina
Ovella menorquina
Ovella eivissenca
Ca de bou
Ca de bestiar
Ca mè
Ca rater
Ca eivissenc
Ca de conills
Conill pagès d'Eivissa
Colom casta grossa
Colom d'escampadissa
Colom de pinta
Colom borino
Colom gavatxut mallorquí
Colom nas de xot
Gallina mallorquina
Gallina menorquina
Gallina eivissenca
Indiot mallorquí
Anera mallorquina
  Presentació  
     
     
     
 
És un fel representant del grup ètnic de les illes de la Mediterrània occidental, que s'ha mantingut pur a rel de la insularitat, per la seva adaptabilitat al medi i principalment per l'alta prolificitat. Es considera, com una raça pròpia de l’Illa de Menorca.
 
Origen
 
La seva semblança amb la resta de races de llana blanca balears i amb les races de les altres illes de la Mediterrània occidental, molt específicament amb la raça Sarda, són evidents, lo que fa pensar que els orígens són els mateixos per a totes aquestes races. Les actuacions dutes a terme durant aquests darrers anys han motivat l'homologació de criteris de selecció i l'acceptació d'un estàndard d'aquesta raça, que es pot definir de la següent forma:
 
Característiques
 
És un animal rústic, de proporcions allargades, grandària mitjana, amb un pes que oscil·la a les ovelles adultes de 45 a 65 quilos. La llana és de color blanc i el velló obert. És una bona raça lletera i molt prolífica.
 
Característiques més destacades
 
El cap té una grandària mitjana, amb el perfil fronto-nasal recte. Les femelles són generalment sulles i els mascles també, malgrat presenten un percentatge, cada vegada més alt, de exemplars amb banyes, de forma espiral tancada que arriben a tenir una mida considerable. Les orelles són amples, un poc allargades i pendents, lleugerament encarades cap endavant. El coll és curt i el cos, allargat, d'amplària mitjana, amb la gropa ampla i un poc caiguda. La coa és llarga, sobrepassant els garrons. La pell és gruixada de color blanc uniforme, sense pigmentacions amb un pèl de cobertura fort i de color blanc mat. El velló és de tipus obert, de color blanc i sense brillantor. Cobreix el cos fins a la regió de l'avantbraç, baixant, en alguns casos, fins a la canya de l’extremitat posterior. S’estén fins al cap, ocupant la regió frontal i part de la galta. Les fibres, que estan agrupades en metxes triangulars de distinta llargària, són gruixades i amb poques ones. Les extremitats són fortes i de mesures curtes a mitjanes.
 
Dades generals
 
La raça disposa ja de Llibre genealògic, publicat al Butlletí Oficial de les Illes Balears en data 22 de maig de 2001. L'estimació del cens dels animals en puresa, obtinguda a través de la Associació de l'Ovella autòctona de Menorca, a finals de l'any 2002, d'uns 1900 reproductors. És una raça lletera, bona productora, molt prolífica (quasi el 70 per cent de parts dobles o triples) i bona mare. Malgrat la seva aptitud lletera, la seva treta principal en els moments actuals és la venda de cries per a consum, amb una producció de carn molt apreciada i amb una comercialització que prima la qualitat, ja consolidada. El fet de ser una raça rústica, a més a més de les qualitats abans esmentades, fa que sigui una raça insubstituïble pel sistema d'explotació ovina de Menorca. És un animal fonamentalment de pastura, que conviu sovint amb les vaques i aprofita el menjar que queda a les tanques, una vegada aquestes han pasturat.
 
Associació
 
Associació de l'Ovella autòctona de Menorca
C/ Dr. Llansó, 76
Es Mercadal 07740

Correu electrònic: pagesos@inicia.es
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Patronat per a la recuperació i defensa
de les races autòctones de les Illes Balears

Capità Vila, 38 - 6è D 07007 Palma de Mallorca
Telèfon i fax: 971274416 - Mòbil: 686716902
NIF: G07526064 - Associació registrada.
www.racesautoctones.com - info@racesautocotnes.com
 
Serveis Internet: BalearWeb