Gallina menorquina
Cavall mallorquí
Cavall menorquí
Ase mallorquí
Vaca mallorquina
Vaca menorquina
Porc negre
Cabra mallorquina
Cabra pitiüsa
Ovella blanca mallorquina
Ovella roja mallorquina
Ovella menorquina
Ovella eivissenca
Ca de bou
Ca de bestiar
Ca mè
Ca rater
Ca eivissenc
Ca de conills
Conill pagès d'Eivissa
Colom casta grossa
Colom d'escampadissa
Colom de pinta
Colom borino
Colom gavatxut mallorquí
Colom nas de xot
Gallina mallorquina
Gallina menorquina
Gallina eivissenca
Indiot mallorquí
Anera mallorquina
  Presentació  
     
     
     
 
 
Origen
 
Coincideixen la majoria d’autors que la gallina de raça Menorquina. és originaria de l’illa que li dona nom, que els anglesos tragueren durant la dominació en el segle XVIII, i varen anar seleccionant i escampant pel mon, de tal forma, que aquesta raça es pot considerar internacional. Després de quedar com a població residual a Menorca, la raça ha tornat guanyar força i a l’actualitat hi ha ja bastants de criadors, això si, amb molt poc nombre d’animals, per tot arran de Balears.
 
Característiques
 
Són aus d’aspecte vigorós, inquietes, de cresta senzilla i grossa, cara vermella amb les orelletes blanques i en forma d’ametlla i barbons ben manifests. El plomatge és de color negre verdós brillant, i amb les potes, tarsos i dits de color negre o pissarra fosc. El pes viu mitjà dels galls adults és de 3’430 quilos, en tant que el de la gallina és de 2’945 quilos. El color dels ous és blanc i el seu pes mitjà és de 60 grams, mínim.
 
Característiques més destacades
 
MORFOLOGIA DEL GALL: El cap és moderadament llarg i profund. La cresta és senzilla, grossa, dreta, llisa i regularment dentada, amb sis dents uniformes, ben definides. Els barbons són llargs, grossos, llisos i de color vermell viu. Les orelles son grosses, en forma d’ametlla, llises i de color blanc. El bec és llarg, corbat i de color negre. Els ulls són grossos, ovalats i de color marró fosc. El coll és arquejat, amb una esclavina abundant que arriba fins a l’esquena. El cos és llarg i profund, lleugerament inclinat cap enrere. Les ales són grosses i ben doblegades, i la coa és grossa i plena. Les plomes timoneres, ben destacades, fan un angle de 45º sobre l’horitzontal, i les falcelles són grosses i ben encorbades. Les cuixes són vigoroses i ben cobertes de plomes. MORFOLOGIA DE LA GALLINA: Es pareix al gall, tenint en compte les diferències sexuals. La cresta és senzilla, grossa, cobreix el bec d’un costat i caient completament cap a l’alta banda al llarg del cap. Les sis dents estan ben marcades. Les orelles i els barbons, són com en el gall, i de mida un poc més reduïda.. El cos és llarg amb l’esquena igualment inclinada cap enrera. La coa és llarga, tancada i col·locada amb un angle de 40º sobre l’horitzontal, amb les plomes timoneres amples i sobreposades. Les cuixes, tarsos i dits, com en el gall.
 
Dades generals
 
A l’actualitat (març 2003), la situació de la gallina de raça Menorquina és molt precària, ja que segons dades publicades a Menorca (Catchot, 2001), el número d’animals en puresa relativa, no passaria dels 200. A Mallorca la seva presència és testimonial i més pròpia de col·leccionistes que de productors d’aviram. Aquestes dades deixen ben clar que és urgent un pla d’actuació per reconduir la situació i assentar genèticament a la nostra comunitat una de les races més internacionals de que disposem. La presència d’un nucli important de cria d’animals en puresa a "Sa Granja", centre regentat pel Consell Insular de Menorca, i la creació d’una Associació de criadors d’aquesta raça,són una bona senyal per tirar endavant una tasca urgent per la conservació i millora de la gallina de raça Menorquina.
 
Associació
 
Associació de la Gallina Menorquina
Institut de Biologia Animal de Balears, S.A. C/ Bijuters, 36 parcel·la 11 POICI
Ciutadella 07760
Telf: 971384745 Fax: 97148061
Correu electrònic: a.ibab.men@supersonik.com
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Patronat per a la recuperació i defensa
de les races autòctones de les Illes Balears

Capità Vila, 38 - 6è D 07007 Palma de Mallorca
Telèfon i fax: 971274416 - Mòbil: 686716902
NIF: G07526064 - Associació registrada.
www.racesautoctones.com - info@racesautocotnes.com
 
Serveis Internet: BalearWeb