Gallina eivissenca
Cavall mallorquí
Cavall menorquí
Ase mallorquí
Vaca mallorquina
Vaca menorquina
Porc negre
Cabra mallorquina
Cabra pitiüsa
Ovella blanca mallorquina
Ovella roja mallorquina
Ovella menorquina
Ovella eivissenca
Ca de bou
Ca de bestiar
Ca mè
Ca rater
Ca eivissenc
Ca de conills
Conill pagès d'Eivissa
Colom casta grossa
Colom d'escampadissa
Colom de pinta
Colom borino
Colom gavatxut mallorquí
Colom nas de xot
Gallina mallorquina
Gallina menorquina
Gallina eivissenca
Indiot mallorquí
Anera mallorquina
  Presentació  
     
     
     
 
 
Origen
 
És una població sense definir, ja que no té patró racial ni està reconeguda actualment pels organismes oficials avícoles. Malgrat això, és evident el fet de la seva presència a Eivissa i que la població es diferència de les races de les altres Illes, clara manifestació del tronc mediterrani, per una sèrie de característiques puntuals, com són el tenir la cresta més petita, les orelles vermelles i el pes més feixuc, que mostren la influència del tronc atlàntic sobre el tronc mediterrani. Caràcters generals. És un tipus d’au rústica, vigorosa, que dona sensació d’animal feixuc, amb un posat vertical, tant al gall com a la gallina. La cresta és senzilla, de grandària mitjana, dreta i amb puntes grosses però curtes. El plomatge, sense tenir una expressió definida, fet aquest ocasionat per la manca de selecció per colors purs, presenta majoritàriament els color negre, negre daurat, perdiu, favat, etc. El pes viu dels galls adults supera els 3,5 quilos i el de les gallines, està entre 2,3 i 3 quilos. La producció d’ous és d’uns 120 a l'any. Els ous són grossos, uns 70 grams/unitat, i el color de la closca és crema clar.
 
 
Característiques més destacades
 
MORFOLOGIA DEL GALL: El cap és relativament llarg, i petit en relació al cos; el bec és llarg, corbat i de color de banya, sempre més obscur a la mandíbula superior; la cresta és senzilla, dreta, de grandària mitjana, i puntes curtes. Els barbons són també de mida mitjana i penjants, de color vermell viu. Les orelles són de grandària moderada, un poc allargades i de color vermell. El ulls són de grandària mitjana tirant a petits, de forma rodona i de color d'ambre viu, tirant a rogenc. El coll és ample i arquejat; el cos és gros i amb l’esquena poc inclinada. Les ales estan ben aferrades al cos, i la coa està ben poblada i es mantén en una situació d'angle de 45º sobre l’horitzontal. Les cuixes són rabassudes, les cames són un poc curtes i la coloració del tarsos i els dits, no està fixada genèticament, igual que el plomatge, per la qual cosa varia de groc viu a gris pissarra. MORFOLOGIA DE LA GALLINA: És pareix al gall, tenint en compte les diferències sexuals. El cap, bec i ulls, són iguals que en el gall, en tant que la cresta, de forma senzilla, és més petita i està un poc desferrada del cap a la part de darrera. Els barbons són també de grandària mitjana i les orelles són petites i rodones. El coll no és tan gruixat com al gall, el cos és gros i la coa ben poblada, situada amb un angle de 45º sobre l'horitzontal, igual que en el gall.
 
Dades generals
 
L’orientació principal de la gallina eivissenca és el subministrament d’ous i pollastres a la casa, per la qual cosa es pot dir que és quasi immillorable. D’acord amb els estudis fets, malauradament molt pocs, el creixement d’aquests animals és lent, però amb una gran qualitat de carn, el que ben dut comercialment, pot ser una sortida interessant pels criadors d’aquestes aus. Atès el baix nombre d’animals existents en puresa al dia d’avui (març 2003), s’imposa la necessitat d’un programa de protecció i millora d’aquesta raça, ja que està en un autèntic perill d’extinció. És igualment necessària la definició d’un patró o estàndard de raça, que permeti fer una selecció adequada i una normalització de la gran variabilitat que es dona en aquests moments.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Patronat per a la recuperació i defensa
de les races autòctones de les Illes Balears

Capità Vila, 38 - 6è D 07007 Palma de Mallorca
Telèfon i fax: 971274416 - Mòbil: 686716902
NIF: G07526064 - Associació registrada.
www.racesautoctones.com - info@racesautocotnes.com
 
Serveis Internet: BalearWeb