Colom nas de xot
Cavall mallorquí
Cavall menorquí
Ase mallorquí
Vaca mallorquina
Vaca menorquina
Porc negre
Cabra mallorquina
Cabra pitiüsa
Ovella blanca mallorquina
Ovella roja mallorquina
Ovella menorquina
Ovella eivissenca
Ca de bou
Ca de bestiar
Ca mè
Ca rater
Ca eivissenc
Ca de conills
Conill pagès d'Eivissa
Colom casta grossa
Colom d'escampadissa
Colom de pinta
Colom borino
Colom gavatxut mallorquí
Colom nas de xot
Gallina mallorquina
Gallina menorquina
Gallina eivissenca
Indiot mallorquí
Anera mallorquina
  Presentació  
     
     
     
 
Els redactors del primer llibre de recopilació de races autóctones de Mallorca, no el consideraren com a Raça autòctona tradicional. D'origen no massa clar i criat molt localment a la zona de Manacor i Felanitx. Pasam a definir-lo pel vostre conaixament.
 
Origen
 
El colom nas de xot és un exponent mallorquí del grup de coloms de vol que es criaven per tot el litoral mediterrani espanyol, i que a finals del segle XIX foren poc a poc desplaçats per tipus de coloms missatgers, procedents de països del centre i nord d’Europa, el que va ocasionar que les races primitives quedessin reduïdes a agrupacions de coloms de vol molt locals, com n’és el cas del Nas de xot. No disposa encara d’estàndard reconegut, malgrat està ja presentada una proposta sobre aquesta raça. Se'l coneix també a Mallorca com a Colom Manacorí.
 
Característiques
 
El Nas de xot és un colom de vol. La seva grandària és mitjana, té un posat vertical i estirat, amb un pit ample, fets aquests que li donen l'aparença d'animal fort. El cap és proporcionat i presenta una nota diferencial amb les altres races, ja que el seu perfil superior uneix amb una línia convexa el clatell i el bec, detall aquest molt vistós, i que dona nom a la raça, degut a la semblança amb el perfil de la cara dels mascles ovins. El bec, gruixat i de grandària mitjana, té el perfil superior que fa conjunt amb la corba del cap i el seu color pot ser fosc, clar o una part de cada color, depèn del color del plomatge. Les carúncules són llises i en forma de cor. Els ulls són grossos i tenen l'iris de color vermell, que es torna més fosc en els coloms de colors clars, en tant que en els de color blanc o pintats, l’iris és negre. El rivet ocular té una mica de relleu i el color clar, del mateix to que el plomatge. El coll és llarg, gruixat i vertical; el pit ample i prominent i l’esquena ampla i inclinada. Les ales són fortes i gruixades, estan sempre ben plegades al cos. Les du sempre damunt la coa, no arribant-li al final. La coa és de longitud mitjana, amb 12 plomes, inclinada per davall de l'horitzontal, i seguint sempre la línia de l'esquena. Les cames són altes i un poc separades, de color vermell clar, amb les ungles del mateix color del bec. El plomatge és abundós, suau i ben aferrat al cos. Els criadors admeten tots els colors, però els més apreciats són el blau, amb els tons cendrós o marí, el blau favat, el melat, el roig favat, el cap-pic, el gris o gaví, el blanc coa negre o cendrosa, etc. El pes mitjà dels animals oscil·la entre el 350 i 400 grams, en tant que la longitud de l'ala és de 23 cm i l’envergadura entre puntes de les ales és de 66 cm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Patronat per a la recuperació i defensa
de les races autòctones de les Illes Balears

Capità Vila, 38 - 6è D 07007 Palma de Mallorca
Telèfon i fax: 971274416 - Mòbil: 686716902
NIF: G07526064 - Associació registrada.
www.racesautoctones.com - info@racesautocotnes.com
 
Serveis Internet: BalearWeb