Ca de bou
Cavall mallorquí
Cavall menorquí
Ase mallorquí
Vaca mallorquina
Vaca menorquina
Porc negre
Cabra mallorquina
Cabra pitiüsa
Ovella blanca mallorquina
Ovella roja mallorquina
Ovella menorquina
Ovella eivissenca
Ca de bou
Ca de bestiar
Ca mè
Ca rater
Ca eivissenc
Ca de conills
Conill pagès d'Eivissa
Colom casta grossa
Colom d'escampadissa
Colom de pinta
Colom borino
Colom gavatxut mallorquí
Colom nas de xot
Gallina mallorquina
Gallina menorquina
Gallina eivissenca
Indiot mallorquí
Anera mallorquina
  Presentació  
     
     
     
 
És un ca que fins fa uns anys ha estat rodejat de llegenda, com la majoria de cans de presa, però que l’esdevenir de la societat, amb la desaparició de les funcions que abans li eren pròpies i el canvi de costums i mentalitat actuals, han transformat en un animal de guarda i, el que és més sorprenent, en un animal de companyia.
 
Origen
 
No és clar l’origen d’aquesta raça. La majoria d’autors consultats creuen que els seus avantpassats foren introduïts a Mallorca amb motiu de la conquesta de l’illa, pel Rei en Jaume, i que posteriorment, a causa dels encreuaments amb altres races locals, o tal volta amb animals de grandària considerable i molt valents, duts de les regions mediterrànies, on abundaven als ports per custodiar els vaixells dels comerciants, varen donar lloc a l’aparició d’aquest tipus de ca. La posterior presència de colons anglesos a Menorca en una època que a la metròpoli les bregues de cans eren l’esport nacional, molt probablement va influir amb la introducció de les seves races a les nostres Illes i, com és lògic, en la modificació de la fesomia dels nostres animals.
 
Característiques
 
El Ca de bou és un animal típic de presa. Massís, fort i poderós, d’alçada mitjana i lleugerament allargat, capaç sempre de mostrar la seva valentia i coratge, qualitats aqueixes que el fan insuperable com a guardià. Malgrat aquests fets, també s’ha de dir que és un animal tranquil i molt sociable en el tracte amb les persones. Els mascles pesen de 35 a 38 quilos i les femelles de 30 a 34 quilos.
 
Característiques més destacades
 
El cap és gros i massís i la cara molt musculada a causa del gran desenrotllo dels maxil·lars. El morro és ample i cònic, amb una longitud aproximada a un terç del cap. El nas és sempre negre. Els ulls són grossos i ovalats, foscs i no deixen veure el blanc. Les orelles són petites, tirades cap enrera i corbades, el que provoca que mostrin el pavelló auricular. Els llavis són negres i el superior es superposa a l’inferior fins a mitjan morro. El llambrot és marcat però no ostensible. El coll, fort i gros, és un poc allargat, però sempre ben proporcionat. El cos és també un poc llarguer, amb un pit ample i ben marcat i el costellam cilíndric i profund, en tant que el ventre és un poc recollit. La gropa, un poc més alta que la creu, és inclinada i un poc més estreta que el tòrax. La coa, que és gruixada al començament i va minvant cap a la punta, arriba fins al garrons (sofraja). Les extremitats són moderadament curtes, les posteriors més llargues que les anteriors, fortes i ben musculades. Els peus són forts, amb dits amples, que donen al seu conjunt una forma arrodonida. La pell és gruixada, ben aferrada al cos, excepte a les galtes, on, a vegades, presenta algunes rues i al coll, on pot presentar una petita gorga. El pèl és curt i aspre al tacte. El colors reconeguts a la raça són el virat, el lleonat i el negre, desitjables per aquest ordre. S’admeten taques blanques a peus, pit i morro, sempre que no passin del 30%. Pel que fa al seu caminar, la marxa típica d’aquesta raça és el trot.
 
Dades generals
 
El seu prototipus racial fou reconegut per la Real Societat Central de Fomento de Razas Caninas de España, l’any 1932, i per la Federación Cinòfila Internacional, l’any 1964. Després d’haver tengut uns anys molt baixos per culpa de la prohibició de les bregues d’aquests animals entre ells o d’entre ells i els bous, la cria d’aquesta raça a tornat a agafar força i a l’actualitat és un ca molt apreciat per guarda i companyia. El Club Español del Perro de Presa Mallorquín. Ca de bou, agrupa els criadors i propietaris d’aquesta raça, participant amb molta freqüència a exposicions, organitzant mostres monogràfiques i totes aquelles activitats relacionades amb la seva millora i promoció.
 
Associació
 
Club Español del Perro de Presa Mallorquín
Apartat 344
PALMA 07080


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Patronat per a la recuperació i defensa
de les races autòctones de les Illes Balears

Capità Vila, 38 - 6è D 07007 Palma de Mallorca
Telèfon i fax: 971274416 - Mòbil: 686716902
NIF: G07526064 - Associació registrada.
www.racesautoctones.com - info@racesautocotnes.com
 
Serveis Internet: BalearWeb